andreenmanon

Ik ben Manon van Beek, een telg uit een Amsterdamse notenfamilie. Mijn vader, André van Beek en zijn drie broers Frans, Joop en Hennie, hebben allemaal notenbedrijven gehad. De hele familie is in de jaren zeventig van Amsterdam naar Abbekerk verhuisd, omdat ze allemaal opslagloodsen nodig hadden.

Ik sta al meer dan 25 jaar als zelfstandig ondernemer op de markt met noten en zuidvruchten. Eigenlijk al langer, want als klein meisje ging ik mee met mijn oma Maartje en opa Henk; zij stonden met schoenen op de markt in Amsterdam. Dan gingen we ’s ochtends vroeg met mijn nichtje Pascal achterin het busje tussen de schoenendozen naar de hoofdstad. Mijn oma was een echte Jordanese vrouw, want behalve wij gingen ook de papegaai en de twee poezen mee. Een fijne tijd was dat. Wij nichtjes waren echt haar ‘apegatjes’.

In 2015 heb ik het bedrijf van mijn vader overgenomen. Mijn twee zoons werken allebei bij mij in het bedrijf.

Onze loods staat in Zwaag, deze hebben we recentelijk van boven tot onder verbouwd. Behalve magazijnstellingen op de begane grond, hebben we er een verpakkingskeuken bijgebouwd. Dit alles volgens de nieuwste hygiënerichtlijnen. In deze ruimte verpakken we onze zakjes met borrelnoten, Japanse mixen, muesli, etc. Ook maken we daar onze eigen pindarotsjes, slagroomtruffels en notenburgers.

De zaterdagmarkten zijn het leukste, dan is het op z’n drukst en staan we met een ploeg van vijf jongens en meiden in de kraam. Het is heerlijk om zaterdagavond met een voldaan gevoel naar huis te rijden, want dan is het tijd voor een lekkere borrel en een goede maaltijd.