Op werkdagen voor 16:00 besteld, is morgen in huis!
Gratis bezorging vanaf €35,-
Vers van de markt, zo bij u thuis!
Review Logo8.8 @ Kiyoh
Zakelijk bestellen?
0
0
Review Logo8.8 @ Kiyoh

Door Ward van Schaagen, 1 december 2021

Paranoten, de kracht van de Amazone in een notendop

Wat zijn paranoten?

Een paranoot, ook wel Brazil nut, is een tropische noot die groeit aan de oevers van de Amazone. Zoals de Engelstalige benaming reeds doet vermoeden, groeit de noot veelal in Brazilië. De paranoten van Let's Get Nuts daarentegen komen uit het eveneens tropische Bolivia, waar de bomen soms wel meer dan 500 jaar oud zijn.

De kracht van paranoten

Paranoten zijn goed voor mens, milieu én economie. Paranoten representeren als geen ander de kracht van de Amazone. Laat u verrassen door de kracht van de Amazone in een notendop.

Goed voor de gezondheid

Zoals iedere noot heeft paranoten een set bijzondere eigenschappen. Belangrijk daarbij zijn de zeldzame elementen die een mens nodig heeft. Deze elementen kunnen natuurlijk ook worden ingenomen middels voedingssupplementen, maar de kracht van de natuur wint het toch altijd. De paranoot is goed voor twee van deze zeer bijzondere elementen: seleen en radium.

We beginnen met het meest belangrijke element: seleen. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid seleen van 55 μg (voor volwassenen) helpt met het bestrijden van cardiomyopathie (letterlijk: hartspierziekte). Om aan deze hoeveelheid te komen nemen velen seleen in via voedingssupplementen, niet wetende dat de paranoot een ware 'hofleverancier' van dit element is. Immers, 100 gram van de paranoten bevat bijna 3500% van deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid! Let daarom wel op, want een te hoge concentratie van deze stof kan schadelijk zijn. Verrijk uw maaltijden met 5 paranoten op een dag, en profiteer van de bijzondere krachten.

Ook radium, een radioactief element, is rijkelijk aanwezig in de paranoot. Laat u echter niet afschrikken, want in kleine hoeveelheden is radium absoluut niet schadelijk voor de gezondheid. Echter geldt wederom: eet de paranoot met maten!

Goed voor het milieu

De paranotenboom is één van de grootste bomen van de Amazone. De boom kan een hoogte bereiken van maar liefst 50 meter, een breedte van 35 meter en een stamdikte van 2 meter! Zoals eerder vermeld worden sommige van deze bomen meer dan 500 jaar oud. Zoals u zich wellicht kunt voorstellen is dit van groot belang voor dier en milieu. De paranotenboom fungeert als gastheer voor ontelbaar veel organismen, en draagt daarmee bij aan de rijke biodiversiteit van de Amazone. Als immense bomen met een breed bladerdek zijn paranotenbomen bovendien een belangrijke leverancier van de gewilde zuurstof op aarde!

Het eten van (para)noten is daarnaast een goede vervanging voor het eten van vlees! Immers, noten zijn met hun rijke voedingswaarden minstens zo voedzaam.

Goed voor de lokale economie

Een bekend en urgent probleem in het Amazone regenwoud, waaronder het Boliviaanse deel ervan, is het verdwijnen van hele bossen. Door de grote (vlees)consumptie op aarde moet veel bos wijken voor weilanden voor vee, de productie van soja als veevoer of de verkoop van tropisch hout. De wereldwijde economie is zodanig sturend dat Boliviaanse boeren vaak zijn genoodzaakt om bos te kappen, ten behoeve van sojaproductie, veehouderij of houtverkoop. Met de verkoop van paranoten daarentegen kunnen boeren hun brood verdienen met de producten die de Amazone zelf en van nature levert! In de milieuwetenschappen heten deze producten non-timber products. De heerlijke en tevens gezonde paranoten zijn een schoolvoorbeeld van deze producten, en dragen absoluut bij aan een meer duurzaam gebruik van onze aarde.

Laat een reactie achter

Comment form - Text

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »