Menu
EUR
Waarom zijn noten zo prijzig?

Waarom zijn noten zo prijzig?

Waarom zijn noten zo duur?

Noten zijn duur. Vind jij noten ook duur? Maar waarom zijn noten dan zo duur? Allemaal vragen die wij je hier gaan proberen uit te leggen. Op deze pagina leggen wij uit waarom noten zo prijzig zijn en wat de verschillen zijn tussen de kwaliteit.

Arbeidsintensief werk

Noten staan voor intensief werk, denk bij voorbeeld aan de walnoot die iedereen wel kent. Het begint bij de oogst van de walnootboom. Vervolgens moeten de noten een aantal weken worden gedroogd. Dan moeten ze ook nog gekraakt worden en geloof mij, dit gebeurt echt met de hand. Vervolgens moeten de gepelde walnoten ingepakt worden en gaan ze op de boot naar Nederland. Zo heeft elke noot zijn eigen proces, de ene langer dan de ander.

Kwaliteit

Zoals er in alles kwaliteit verschillen zijn, is dat uiteraard bij noten ook zo. Er bestaan veel verschillende soorten kwaliteiten. Bij noten spreken we vaak over klasse of stijl. Daar is niet alles mee gezegd, er zijn nog een tal van andere soorten kwaliteitsaanduidingen. Zo praten wij bij cashewnoten vaak over een getal zoals 240 of 210, dit staat voor de hoeveel cashewnoten die er van dat soort in een kilo passen. Natuurlijk is het zo hoe groter de noot, hoe duurder deze is.

Waarom nou die grote noot?

Maar waarom zou je nou die duurdere noten willen hebben? Alleen omdat ze groter zijn? De reden dat wij altijd de grootse noten willen verkopen, is omdat als je een een klein cashewnootje gaat branden, er veel meer voedingstoffen verloren gaan. Brand je een grotere variant, dan zal de binnenkant van de noot vaak nog een beetje rauw blijven en de buitenkant lekker knapperig. De voedingswaarden blijven dan van binnen nog intact. En uiteraard is het ook gewoon mooier om een grote noot door je mix heen te doen.

Een lange reis

Zoals je bij ons op de website kan zien komen onze noten uit veel verschillende landen. Zo hebben wij macadamia’s uit Australië en komen onze pistache uit Amerika. Dat betekent dat veel noten een lange reis moeten afleggen voordat deze bij ons in het magazijn belanden. De transport zorg er daarom ook voor dat de prijs hoger wordt.

De opbrengst

De opbrengst van noten is zeer afhankelijk de weersomstandigheden. De opbrengst kan het ene jaar heel groot zijn, maar het andere jaar zeer klein. En dan nog niet te spreken over eventuele schimmels of ziektes in de bomen.

De productie opvoeren is moeilijk

De productie opvoeren is zeer lastig bij veel noot soorten. Vaak geven notenbomen pas na 4 jaar de eerste oogst deze is dan vaak ook nog een klein. Het kan natuurlijk wel, maar dit duurt gewoon heel lang.

Houdbaarheid

Noten zijn relatief lang houdbaar. Het is dan wel heel erg belangrijk dat deze goed worden verpakt. Bijna alle noten die wij binnen krijgen worden daarom ook vacuüm verpakt geleverd. Dit verpakken is natuurlijk niet heel kostbaar maar kost wel geld. Vandaar dat hij toch in dit rijtje thuishoort.

Binnenlandse consumptie in landen van herkomst

In veel van de landen waar onze noten vandaan komen neemt de afgelopen jaren de binnenlandse consumptie toe. Neem bij voorbeeld China en India, deze landen eten tegenwoordig veel meer noten. Daardoor wordt logischerwijs de export duurder.

Biologisch nog duurder?

Over het algemenen zijn biologische producten duurder, bij noten is dit ook zo. Maar waarom is dit zo? Eigenlijk geldt natuurlijk alles wat hierboven staat vermeld ook voor biologische, alleen komt er nog een aantal dingen bij. Zoals het niet bespuiten van de gewassen. Dit zorgt dan ook vaak voor een nog kleinere oogst of zelfs voor een volledig mislukte oogst. Maar ook de locatie van de teelt is soms van belang. Er mag bijvoorbeeld geen snelweg direct langs de bomen liggen.

Is er een goedkoper alternatief

Ja, er bestaat wel een alternatief of een goedkopere oplossing. Het antwoord is de gebroken (stukjes) noten. Doordat bij het kraak proces van de noten veel noten breken, is er een groot percentage gebroken nootjes. Het branden van deze noten is bijna niet mogelijk omdat ze zo klein zijn. Daarom verkopen wij deze ook alleen ongebrand, maar je kan er uiteraard een heleboel dingen wel mee. Denk aan het bakken van een taart of een notenbrood, maar ook door je yoghurt is dit een prima product. Jammer genoeg is dit een vrij lastig product om in te kopen. Dit heeft er mee te maken dat de grote industrie veel van deze noten opkoopt om te verwerken in een tal van producten. Wij proberen elke dag te zoeken naar nieuwe leveranciers van dit soort producten!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €35,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »